Drömvinsten

Lotto i världen

Lotto i världen

Lotto är världen över ett väldigt populärt spel där varje år ofattbara summor delas ut till de lyckliga vinnarna. Vi har på andra sidor här på sajten tittat på spelets historia och hur det idag spelas i olika delar av världen. Här tittar vi närmare på hur det spelas i andra länder utöver dessa, nämligen Australien, Indien, Israel och Mexiko.

Lotto i Australien

Den första lottodragningen i Australien ägde rum i Sydney på 1880-talet. Det rörde sig då om en privat tillställning som snabbt förbjöds, trots att den flyttade till andra delar av landet. År 1916 startade den australiensiska regeringen sitt eget lotterispel, vid namn Golden Casket Art Union. Syftet med detta var att samla in pengar till välgörenhet och andra projekt. I samband med den första dragningen samlades pengar in till krigsveteraner som deltagit i första världskriget. Idag arrangeras lottospel i landet av en privat aktör som har fått myndigheternas tillstånd att arrangera detta i alla delar av landet utom den västra. På nätet verkar också andra privata aktörer som säljer lottoprodukter.

Lotto i Indien

I Indien finns det flera olika lotterispel som äger rum. Alla dessa styrs av myndigheterna under insyn av regeringen. Vissa statliga myndigheter bedriver sina egna lotteriavdelningar och arrangerar dagligen eller veckovis dragningar. Det statliga lotteriet som anordnades av myndigheterna i Kerala, som grundades 1967, var det första av sitt slag i landet.

Lotto i Israel

Spel och dobbel är förbjudet i Israel, men det nationella lotterispelet som grundades i augusti 1951 användes för att samla pengar till byggandet av ett sjukhus i Tel Aviv. Lotto är det största lotterispelet i landet, följt av bland annat keno och andra varianter av lottospel.

Lotto i Mexiko

Det mexikanska lotteriet härstammar från 1700-talet och har som syfte att skapa jobb och fördela välfärden.