Drömvinsten

Lotto i Thailand

Lotto i Thailand

Lotto är ett lotterispel som spelas i de flesta länder runt om i världen. I Thailand administreras det nationella lottospelet av myndigheterna. Den 1:a och 16:e dagen i varje månad sker lottodragningar. Lotto är en av de blott två former av spel och dobbel som är lagliga i landet, där den andra är hästkapplöpning. Trots små möjligheter att vinna och dålig utbetalningsprocent är lotto ett extremt populärt spel i Thailand. Utbetalningsprocenten ligger på 60%, vilket kan jämföras med genomsnitten för andra spel i världen såsom 74% för bingo, 89% för slotmaskiner, 81% för hästkapplöpning och 98% i blackjack. Trots detta är lotto den mest populära av de bägge legala spelformerna i landet.

Omsättning

Uppskattningsvis 19,2 miljoner av landets 67 miljoner invånare spelar lotto. Tillsammans spenderar de cirka 76 miljoner baht (motsvarande 21 miljoner svenska kronor) per år på spelet. Till skillnad från i många andra länder där myndigheterna övervakar lotteriverksamheten, trycker och säljer de thailändska myndigheterna lotter och säljer dessa till grossister. Landets strikta lagar förbjuder andra sorters spel, vilket gör att staten kan använda 28% av lottointäkterna för statliga ändamål. Under styret av Rama V (1868-1910) introducerades lotto för thailändarna. Sedan 1933 utgör intäkterna från spelet en viktig del av regeringens kassa. Priser har under årens lopp höjts från en baht per lott till 80 baht.

Demografi

Det är främst kvinnor som spelar på lotto, även om också många män gör detsamma. 52,6 procent av spelarna är kvinnor och 47,4 procent män. 28,2 procent av spelarna är i åldrarna 21-30 år, 30,2 procent är 31-40 år och 21,8 procent är 41-50 år. Majoriteten av spelarna är således i arbetsför ålder. Nästan två tredjedelar av lottospelarna i landet (61,3%) har en låg inkomst och tjänar knappt en fjärdedel av den genomsnittliga månadslönen.