Drömvinsten

Lotto i Syd- och Västeuropa

Lotto i Syd- och Västeuropa

I Frankrike upptäckte kungen lotterierna under sina vistelser i Italien och beslutade sig för att arrangera ett eget lotteri för att förbättra statskassan. Det första franska lotteriet, Loterie Royale, hölls år 1539. Det var dock ett fiasko eftersom lotterna var väldigt dyra och de sociala klasser som hade råd med dem motsatte sig projektet. Under de två följande århundradena var lotterier förbjudna i Frankrike, eller i vissa fall blott tolererade.

Det första stora lotteriet i Tyskland hölls år 1614 i Hamburg. I Österrike arrangerades den första lotteridragningen 1751 under namnet Lotto di Genova. Spelarna kunde i detta lottospel välja mellan 90 olika nummer när de tog fram sin lottorad. I Tyskland kontrollerar det statliga spelmonopolet lottospelet på samma sätt som här i Sverige. Det vanligaste spelet idag går ut på att spelaren ska välja 6 av 49 bollar. Chansen att vinna jackpotten är 1 på 139 838 160. För att göra detta krävs att man utöver de 6 vanliga numren dessutom prickar in ett bonusnummer mellan 0 och 9.

I Spanien spelas flera olika lottoliknande spel. Det första spanska lotterispelet spelades år 1763 och under de senaste två århundradena har lotto så sakteliga blivit något av en tradition i landet. Sedan 1812 arrangeras till exempel ett årligt lottospel kring jul, vilket är det näst äldsta lotterispel i världen som spelats kontinuerligt, efter det holländska. Inte ens under det spanska inbördeskriget slutade man spela lotto, och heller inte efter att Franco-regimen tagit över makten.

Det spanska lottospel som arrangeras kring jul anses för övrigt vara det största lotterispelet i hela världen. År 2012 hade den totala vinstumman om alla lotter sålts uppgått till nästan 30 miljarder kronor. I ett spanskt lottospel vid namn El Gordo (“den fete”) delades vinster för totalt 8,5 miljarder kronor ut.