Drömvinsten

Lotto i Storbritannien

Lotto i Storbritannien

En stadga från 1698 fastslog att lottospel var olagliga i England såvida de inte hade fått tillstånd enligt stadgan. Statliga lottospel har förekommit i England sedan åtminstone år 1694. Dessa var tillsammans med bildandet av den brittiska centralbanken en del av de ekonomiska experiment som den engelska regeringen utförde för att skapa mer kapitel åt staten. Sedermera legaliserades mindre lottospel i landet, efter att man 1934, 1956 och 1976 lagstiftat om lättnader på området. Sedan 1994 drivs det nationella lottospelet av en privat aktör vid namn Camelot Group. När första dragningen ägde rum den 19 november 1994 var de numren som drogs 30, 3, 5, 44, 14 och 22. Bonusnumret var nummer 10 och sju lyckliga jackpottvinnare fick dela på en vinstsumma på totalt 5 874 778 brittiska pund.

Efter vikande försäljningssiffror genomgick det nationella lottospelet större förändringar under 2002. Huvudspelet bytte namn till Lotto och fick en ny logga. I Storbritannien måste man vara 16 år för att få spela på lotto. Det går att köpa lotter i såväl fysiska spelbutiker som på nätet. För att få köpa lotter via webben måste man ha ett brittiskt bankkontonummer och vara bosatt i Storbritannien eller Isle of Man. Man måste också befinna sig på något av dessa ställen medan man köper sin lott.

I den brittiska versionen av lotto ska spelaren välja sex nummer mellan 1 och 59. Det går också att köpa en lottorad som innehåller slumpmässigt valda nummer. När det sedan är dags för dragningen dras sex bollar av de 59 som finns tillgängliga. Dessutom dras en extra bonusboll, vilken endast gäller de spelare som har fem rätt. För att få en vinst måste man antingen ha 4 rätt, 5 rätt, 5 rätt plus bonusnumret, eller 6 rätt. Oddsen för att få alla sex nummer rätt är 1 på 45 057 474.